Zmienia się podejście do alkoholu na eventach. Coraz więcej klientów chce o tej sprawie rozmawiać i szukać najlepszych rozwiązań.
Zła kultura picia
28 lat temu rozmowa o alkoholu kończyła się na stwierdzeniu:
“sama wóda na stoły”. W Polsce obowiązywała „zła kultura” picia alkoholu, która polega na upiciu się, a nie piciu.
Dziś pijemy coraz bardziej świadomie. Część z nas – także świadomie – decyduje się na całkowitą rezygnację z alkoholu.
Jak jest dziś? Abstynenci
- na każdym evencie w 2023 roku mieliśmy gości niepijących alkoholu, więc w barach pojawiały się koktajle, piwa i wina bezalkoholowe. Mamy także inne znakomite rozwiązania – np. stację parzenia herbat, która jest wspaniałą alternatywą dla osób szukających przyjemności odkrywania smaków.
Jak jest dziś? Polskie bary
W naszej ofercie pojawiły się bary polskie, które serwują tylko polskie alkhole, ze świetnym wyborem win, wódek, nalewek, ale także z nagradzanym polskim ginem – Heritage Magnolia Gin – to autorska receptura oparta na 19 składnikach, której sercem mieszanki jest unikalny składnik w świecie ginów – kwiaty magnolii. Ten bar cieszył się ogromną popularnością wśród naszych klientów.
Jak jest dziś? Bezpieczeństwo
Alkoholu nigdy nie podajemy przy atrakcjach wysokościowych, na wodzie, w powietrzu czy w sytuacji, gdy wykorzystywane są np. pojazdy mechaniczne. Jesteśmy bezwzględni w tym zakazie i dlatego rzadko robimy eventy integracyjne, gdyż wymagamy wpisania do umowy zakazu podawania alkoholu w czasie trwania eventów. To my poniesiemy odpowiedzialność za wypadek osoby, która znajdowała się pod wpływem alkoholu podczas naszego eventu.
Jak jest dziś? Cel podawania alkoholu
Picie alkoholu nie powinno być nigdy celem imprezy. Powinniśmy omawiać, kiedy zaczniemy podawać alkohol. Nie rekomendujemy otwierania open baru przed częścią oficjalną, wino absolutnie wystarczy na taki moment.
Spożywanie alkoholu ma sprawiać przyjemność, być elementem służącym integracji, budowaniu pozytywnych relacji, odkrywaniu walorów smakowym.
Dobre zasady przy doborze alkoholu.
Jak powinniśmy dobierać alkohol na event?
- dopasowywać go do okoliczności:
- imprezy plenerowe – piwo
- kolacje, gale, wystawy – wino i szampan
- imprezy wieczorne – możemy serwować wszystkie gatunki alkoholi
- dobierać go do jedzenia.
Nie przypadkiem piwo podawane jest do grillowanego karczku czy kiełbasy. Wzmacnia smak rzeczy z rusztu.
Wykwintna kolacja nie obejdzie się bez dobrego wina, które co więcej może być dopasowane do każdego dania – od przystawki do deseru. To już prawdziwa uczta.
Jak być oryginalnym w serwowaniu alkoholu?
Organizowaliśmy kiedyś kolację „Dziedzictwo kulinarne Dawnej Rzeczypospolitej” dla 12 prezesów z całego świata, gości naszego klienta. Menu przygotował wybitny specjalista od kuchni staropolskiej Jerzy Poznański. Postawiliśmy na prezentację kuchni staropolskiej, ale do każdego dania dobraliśmy odpowiednie wino. Było ono sprowadzane od różnych importerów, aby było doskonale dobrane! Zdecydowaliśmy się na wina węgierskie, kiedyś ogromnie popularne w Polsce. Podaliśmy zarówno wina wytrawna jak i wybitne słodkie tokaje.
Menu kolacji prezentujemy poniżej.
- sandacz po staropolsku w sosie piernikowym
- polewka rozmarynowa z cielęcymi frykatelami
- brazele wołowe z ciecierzycą i blanszowaną botwinką
- naleśniki rozenkami potrząśnięte a masłem polane
Goście tą kolacją byli zachwyceni. Serdecznie polecamy taką formę spędzania czasu, zwłaszcza w mniejszych grupach.
Pamiętajmy, że alkohol może być wspaniały, jeśli jest podawany z umiarem i mądrze.