Eventownik

Wegetarianie i weganie na eventach

Organizacja eventów jest ściśle związana z dbaniem o naszych gości. Coraz częściej zdarza się, że są wśród nich wegetarianie i weganie. Jak zadbać o to, by czuli się na naszym wydarzeniu komfortowo?

Mogłoby się wydawać, że w 2020 roku wiemy dużo o wegetarianizmie czy weganizmie, rozumiemy i szanujemy osoby, które z różnych powodów rezygnują z jedzenia (całkowicie lub częściowo) produktów pochodzenia zwierzęcego. Wizyty w restauracjach czy na eventach nie zawsze to jednak potwierdzają. Co zrobić, by organizując event mieć pewność, że nie popełnimy gafy? Oto kilka naszych prostych rad.

I
Potwierdzając obecność gości na wydarzeniu, zawsze zapytajmy ich o rodzaj preferowanej kuchni (mięsna, bezmięsna).

II
Jeżeli wiemy, że nasz gość jest na coś uczulony, powinniśmy zadbać o podanie mu specjalnego menu.

III
Bufety zawsze powinny oferować jedzenie odpowiednie dla wegetarian i wegan.

IV
Nawet, jeśli nikt nie zgłosi nam chęci skorzystania z menu wegetariańskiego, bądźmy umówieni z szefem kuchni na błyskawiczne przygotowanie paru porcji takich dań. Sekretarka, z którą rozmawialiśmy, mogła zapomnieć o preferencjach szefa lub sami mogliśmy coś przeoczyć.

V
Jeśli na wydarzenie zapraszamy gości z zagranicy, pamiętajmy o szacunku dla ich kultury i tradycji kulinarnych. To jednak już temat na kolejny Eventownik.

Menu